Dyka med hajar | Ticline Travel

Dyka med hajar

haj2-png

”Adrenalin junkie” är ett engelskt uttryck som en del av er kanske känner igen, det syftar på personer som jagar nästa adrenalinkick. Problemet för dessa individer är att det som gav dem en kick för ett år sedan, kanske inte ger det idag, då de upplevt det så många gånger att det blivit en ”vardag” för dem. Därför söker sig dessa individer till att mer vågade och utmanande sporter, upplevelser och stunder. Som exempelvis att dyka med hajar, till en början kanske det var ok att går ner i vattnet när det fanns en eller ett fåtal hajar, men för att få kicken igen, krävs det att risken ökas, och detta kan de få genom att locka in fler hajar att dyka bland, eller ta den ultimata risken, att dyka ner utan skydd av en bur, att simma fritt bland hajarna, något som många skulle säga är ren idioti.

Att dyka bland hajar

Det kanske bästa vattnen att uppleva detta är i Sydafrika, där det finns ett stort antal företag som erbjuder personer möjligheten att dyka ner i vatten, fyllt med hajar och då främst den värsta av alla, vithajen. Personer med väldigt liten eller ingen erfarenhet erbjuds möjligheten att dyka ner bland dessa bestar, med endast en bur som skiljer dem från hajarna. Tourföretaget åker ut till platser som ofta är fyllda med hajar, sänker ner buren i vattnet så att dykarna kan ta sig in i burken samtidigt som dom kastar ut fiskrens och fiskblod i vattnet, för att locka till sig dessa bestar.
Det dröjer inte länge innan de första hajarna dyker upp, och inom kort är hela området fyllt, med hajar av olika storlekar och typer simmandes runt båten och burken. Därefter sänks buren ner lite till i vattnen så att dykarna kan få se hajarna under vattnet, samtidigt som toppen av burken är ovanför vattenytan, så att dykarna kan andas utan problem.

Nackdelen med att dyka i dessa vatten är läget, vattnet kring Cap Horn är inte direkt varmt, och trots att dykarna har på sig en våtdräkt så börjar det förr eller senare att frysa. Håller personen ut i dryga 30 minuter, då har han eller hon fått ett långt dyk. Väl uppe ur buren förses dykarna i regel med någon form av varm dryck, för att få tillbaka lite av den kroppsvärme som de förlorat under dykningen.

Humana priser

Ett företag som jag kan rekommendera i Gansbaai, Sydafrika är Marine Dynamics, som anordnar inte bara ordnar med dyk bland hajar, de kan ta dig ut på valsafari samt besöka ett skyddsområde fyllt med pingviner.  Fördelen med detta företag är att samtidigt som dom anordnar dessa upplevelser så jobbar dom också aktivt med att skydda och bevara både naturen och sjölivet, och har alltid med sig en marinbiolog vid varje tur de tar. Priset för detta ligger på 1750 Sydafrikanska rand, vilket motsvarar strax över 1000 svenska kronor. Är det en adrenalinkick som ni är ute efter, då är ett dyk bland hajar verkligen något som ska finnas med på listan att göra.
Ta en närmare titt på detta dyk bland hajar och döm själva.

Comments are closed.