Forsränning | Ticline Travel

Forsränning

6

I det första inlägget om sporter och upplevelser som skulle få ditt blod att rusa, adrenalinet att skjuta i höjden och testa dig till max, skrev jag om att dyka bland hajar, i det haj rikaste vattnen på jorden, Gansbaai, Sydafrika. Näst ut tänkte jag ta mig en närmare titt på forsränning, något som finns tillgängligt i stort sett hela världen, där det finns vatten vill säga.

Att sitta i en flotte och åka ner för en kraftig fors, är inget som personer med dåliga nerver ska göra, inte heller personer som inte gillar tuffa utmaningar, för det är precis vad detta är, en tuff utmaning som verkligen kan ge individen en adrenalinkick utan dess like.

Klassificering av forsar

En fors kan klassas i sex olika kategorier. En rad olika faktorer avgör vilken kategori en specifik fors ska hamna i, med nivå 1 som den lättaste och nivå 6 som den svåraste, där bara de mest erfarna och galna personer bör ge sig an.

 Klass Bedömning Tidigare erfarenhet
 I Långsamt porlande och strömt vatten med inte allt för mycket vågor och motströmspaddling samt lätt att hitta rätt. Kräver ingen större erfarenhet mer än att än att ha paddelvana. Tidigare forsränning inget krav.
 II Lite snabbare vatten som stänker och bryter på topparna. Få hinder men inte lika lätt att finna väg Personer med tidigare forspaddling erfarenhet rekommenderas.
 III Riktigt strömt vatten med mindre fall (trappor) och brytande vågor. Skyddsutrustning krävs samt rekognosering innan tur. Erfarna forspaddlare med god forsteknik.
 IV Öronbedövande vattendrag, stenigt, kraftiga virvelbildningar, höga stoppvågor (valsar) Svåra hinder. Skyddsutrustning krävs samt rekognosering innan tur. Mycket erfarna forspaddlare med avancerad forsteknik.
 V Som klass IV men där vattnet har starkare ström och större lutning. Mycket kraftiga valsar med farliga baksug. Till största delen ”vitvatten”. Experter på forspaddling.
 VI Som klass V men ännu starkare strömmar och valsar. Stora fall. På gränsen till  ofarbar. Rekommenderas inte till vem som helst Experter på forspaddling.

 

Bästa vatten

Som ni ser genom klassificeringen så är det långt ifrån en enkel uppgift, om man inte tar sig ner en klass I eller II fors vill säga. Söker man de bästa vattnen man kan hitta bör man bege sig till Nordamerika, där både USA och Kanada erbjuder en rad olika möjligheter med varierande svårighetsgrad. Ni har bland annat Colorado River genom mäktiga Grand Canyon, som sträcker sig 226 miles genom staterna Colorado, Utah och Arizona. Här erbjuds man allt från kraftiga forsar till lugna vattendrag, underbar natur genom de mäktiga Grand Canyon, tillsammans med utmärkta kampingplatser att stanna till på, under resans gång. Andra rekommenderade platser i Nordamerika är Salmon River i Idaho, Ottawa River samt Magpie River, båda i Kanada.

Även Afrika och då närmare bestämt Zimbabwe och Uganda, som båda bjuder på utmaningar från klass II till V. Sist ut kan jag rekommendera Indien och den heliga floden Ganges som bjuder på riktigt mäktiga klass IV och V forsar, som upplevs bäst under perioden oktober till juni, motsvarande monsunperiod i området och då som mest vatten i floden. Upplev spänningen varvat med underbar natur, hindutempel längs floden och framför allt, god mat. Helt klart värt ett besök!

 

 

Comments are closed.