Heli skiing – Mest extrema varianten av utförsåkningen | Ticline Travel

Heli skiing – Mest extrema varianten av utförsåkningen

dgbg

Att utförsåkning kan bjuda på adrenalin råder det inget tvivel om, beroendes på hur våghalsig man är som åkare. Visst, en tur ner längs barnbacken eller en grön samt blå backe kanske inte ger dig en allt för stor kick. Däremot ner längs en isig, svart backe, en puckelpist eller åka offpist, dessa typer av åk kan tveklöst ge dig en lite rush och få dig att känna dig vid liv, om du nu inte mister livet under åket då vissa av dessa element har en påtagbar risk för skador och även dödsfall.

För personers om aldrig tidigare stått på skidor kanske jag ska förklara klassificeringen av en pist, där varje backe tilldelas en färg, beroendes på pistens svårighetsgrad och vilken typ av åkare backen är bäst lämpad för. Som jag nämnde så har vi en barnbacke, vilket underförstått är den allra enklaste av alla backar. Backens färg avgörs i största mån av backens lutning men också i vissa fall bredden på backen.

Färggradering i Sverige

Grön: Mycket lätt, för nybörjare och småbarn (Upp till cirka 9º lutning)

Blå: Lätt, för de flesta åkare. (Upp till cirka 15º lutning)

Röd: Medelsvår, för medelåkare och uppåt. (Upp till cirka 25º lutning)

Svart: brant, för erfarna och avancerade åkare. (Upp till 45º lutning)

Dubbelsvart: extremt, endast skickliga åkare. (Kan delvis ha över 45º lutning)

Som ni kan se så är det svart eller dubbelsvart backe som gäller för de skid- eller snowboardåkare som är ute efter den största utmaningen, med störst chans att få den där efterlängtade adrenalinkicken som så många åkare jagar.

girdwood-heliskiing-6

När de vanliga pisterna inte längre räcker till eller ger åkarna den kick de vill ha, måste de söka sig till andra utmaningar och det är här som exempelvis puckelpist eller offpist kommer in i bilden. För många så ger dessa typer av åk tillräckligt med utmaning och rush så att de når den tillfredställelse de söker men det finns fortfarande en liten skara som ännu inte är nöjda och det är här som det mest extrema av utmaningar kommer in.

Heli skiing – Hoppa ut från en helikopter

Ja ni läste rätt, personen hoppar ut från en helikopter som befinner sig svävandes strax ovanför en pist som sedan skidåkaren ska ta sig an. Åkaren använder sig som sagt av en helikopter för att ta sig upp för berget istället för en vanlig skidlift. Fördelen med detta är att åkaren kan ta sig till områden som annars skulle vara helt omöjliga att komma till och samtidigt får möjligheten att glida ner i helt orörd pudersnö. Självfallet medföljer det också en rad olika risker och det är just dessa risker som ger åkaren den där lilla kicken som dom så gärna vill ha. Att ta steget ut i det okända, att anta men också slutföra utmaningen. Personer som jag pratat med säger att upplevelsen är helt enorm. Det går inte att jämföra med åk längs vanliga pister. Ord kan helt enkelt inte beskriva känslan men tar vi en närmare titt på bilden så måste man ju hålla med om att det ser helt sagolikt ut, nästan lite harmoniskt även om det säkerligen är exakt raka motsatsen.

Comments are closed.