Paris-Dakar rallyt och dess historia, del 1 | Ticline Travel

Paris-Dakar rallyt och dess historia, del 1

the-dakar-del-1

The Dakar Rally eller The Dakar som det numera kallas för efter att tidigare ha hetat Paris-Dakar Rally är ett årligt motorevent som anordnas av Amaury Sport Organisation. Majoriteten av alla årliga tävlingar som anordnats har gått mellan Paris i Frankrike till Dakar i Senegal men på grund av säkerhetsskäl i Mauretanien, vilket resulterade i att 2008 evenemang ställdes in, har arrangörerna nu flyttat hela eventet från Europa/Afrika till Sydamerika där den första tävlingen hölls 2009. Denna anrika tävling är öppen för alla som vill delta, professionella som amatörer. Den sistnämnda kategorin utgör idag omkring 80% av startuppställningen.

Tävlingen är en riktig offroad tävling där deltagarna kör igenom terräng som är betydligt tuffare och svårare än vid normala rallyn, något som också återspeglas på de fordon som används. Istället för vanliga bilar som modifierats används här bilar som är speciellt byggda för att köra off road men som sen är modifierade och förstärkta för att klara av den tuffa terräng som de kör igenom. Tävlingen är indelad i omgångar där varje sträcka normalt sträcker sig mellan 80-90 mil och går över allt från sand, lera, sten till högt.

Historiken bakom Paris-Dakar

Det hela startade 1977 när motorcykelföraren Thierry Sabine åkte vilse i öknen i Libyen under en tävling som gick från Abidjan till franska Nice. Efter att ha lyckats ta sig ut från öknen och slutligen tillbaka till Frankrike ville han dela med sig av sin upplevelse till så många som möjligt. Resultatet resulterade i skapandet av Paris-Dakar med mottot ”En utmaning för dom som deltar, en dröm för dem som stannar hemma”.  Sedan dess har detta event gett sina deltagare ett äventyr de sent skulle glömma, speciellt då det är öppet för vem som helst som vill delta. Men det som vuxit fram genom tävlingen är mer än bara ett äventyr, vänskap och hjälpsamhet är två stora faktorer bakom tävlingens stora framgång, över de nästan 30 år som den nu pågått.

cyril-despres-dakar-rally

En titt på tidigare event

2010 – Den andra upplagan av The Dakar som hölls i Sydamerika såg vi 88 motorcyklar, 14 fyrhjulingar, 57 bilar och 28 off road trucks ta sig i mål I Buenos Aires, Argentina, efter en 900 mil lång resa. Här lyckades Cyril Despres vinna sin tredje titel i motorcykelkategorin samtidigt som argentinaren Marcos Patronelli tog hem fyrhjulingskategorin. Men det mest spännande resultatet från denna tävling var i bilkategorin där vi fick se före detta WRC föraren Carlos Sainz vinna efter en tuff match med Nasser Al Attiyah. Vid målgång skiljde det endast två minuter och tolv sekunder mellan de två förarna, det minsta avståndet någonsin i detta rallys historia. Betydligt enklare var det för Vladimir Chagin som under tävlingens gång slog rekord efter rekord och vid målgången i Argentina nu sitter på en delad förstaplats i antalet segrar i off road truck kategorin tillsammans med Karel Loprais. Under 2010 års upplaga lyckades den ryske föraren vinna otroliga 56 av de närmare 100 sträckor som kördes.

dakar-antoine-meo-827_827x510_61452799409

2009 – Detta var första året som tävlingen hölls i Sydamerika och den totalt 31:a upplagan av tävlingen. Vann i motorcykelkategorin gjorde Marc Coma, Josef Machacek tog hem fyrhjulingskategorin samtidigt som Giniel De Villiers vann bilkategorin. Den fjärde och sista segraren, denna gång i off road truck kateogrin blev Firdaus Kabirov. Totalt lyckades 113 motorcyklar, 13 fyrhjulingar, 91 bilar och 54 off road trucks ta sig i mål i denna tävling.

Comments are closed.