Wingsuit flying | Ticline Travel

Wingsuit flying

dubai-wingsuit_fe

En av de kanske galnaste sporterna som finns just nu är den som kallas för Wingsuit flying, eller enbart winsuiting. Detta är en sport som har sitt ursprung från fallskärmshoppning, i kombination med element hämtade från djurvärlden, främst flygande ekorrar, som dräkten påminner väldigt om. Andra namn för dessa dräkter är “Birdman suit”, “Flying squirrel suits” samt “Bat suit”.

Användning av en wingsuit sker i regel i samband med en fallskärm, där individen hoppar ut från ett flygplan eller klippsats, flyger genom luften med hjälp av dräkten för att sedan, vid önskad höjd, utlösa fallskärmen och sedan avsluta hoppet som ett vanligt fallskärmshopp. Dock använder hopparen utrustning speciellt framtagen för så kallade BASE-jumping som ger dem ökad säkerhet samt mer manövreringsmöjligheter.

Flygdräktens historik

Det första registrerade hoppet med en vingdräkt skedde i Frankrike 1912, när skräddaren Franz Reichelt hoppade ut från Eiffeltornet med en egenkomponerad vingdräkt som var en kombination av vingdräkt och fallskärm. Det hela slutade med att han föll till sin död.

Det var först under 1990-talet som dagens moderna vingdräkt växte fram, utvecklad av fransmannen Patrick de Gayardon som gjorde förbättringar på en modell som John Carta tidigare tagit fram. Några år senare tog bulgaren Sammy Popov fram den modell som ligger till grund för dagens dräkt som används, med ett större segel mellan benen och mellan armarna och kroppen. Med denna dräkt lyckades bulgaren sänka ner den vertikala hastigheten till låga 30km/t samtidigt som han höll en hastighet horisontellt på 300km/t.

WiSBASE

Ända sedan början på 2000-talet har allt fler och fler BASE hoppare valt att använda sig av en wingsuit när dom hoppar, något som resulterat i en ny typ av flygning kallas WiSBASE, där personen flyger så nära som möjligt intill berg, klippor och andra föremål. Loic Jean-Albert var en av de första som vågade sig på denna otroliga adrenalinkick vilket la grunden till att många BASE-hoppare valde att uppta denna galna och högt beroendeframkallande sport.

Fortsatt utveckling

Självfallet så försöker alla hoppar, på ett eller annat sätt att hitta nya utmaningar, försöka förbättra produkten genom att komma med egna ändringar, stora som små. Vissa har dock valt att ta steget längre och utveckla produkten till något helt annat, däribland finländaren Visa Parviainen som under 2005 hoppade ut från en luftballong, med dräkten men också två jetmotorer på sina fötter. Han lyckades få ut hela 30 sekunders horisontell flygning utan att tappa höjd med denna uppsättning. Tysken Christian Stadler tog det hela steget längre genom att byta ut motorerna mot el-styrda raketer, så kraftiga att han lyckades uppnå en hastighet på hela 255km/t. Men främst av dessa pionjärer är dock fransmannen Yves Rossy som med sin utrustning lyckades uppnå manövreringsmöjligheter likt ett flygplan, där han kunde svänga genom att enbart använda kroppen. Han lyckades med bedriften att flyga i hela 8 minuter men tyvärr fick vi aldrig se detta massproduceras då de material han hade använt var på tok för dyrt för att kunna säljas till allmänheten. Men trots detta är det en enastående bedrift och det lär inte dröja länge innan vi ser en liknande utrustning nå marknaden och allmänheten.

Comments are closed.