Adrenalinkick – Isle of Man TT | Ticline Travel

Adrenalinkick – Isle of Man TT

Det finns nog inte många evenemang eller event som ger större adrenalinkick än den motorcykeltävling som årligen hålls på den lilla ön Isle of Man belägen mitt i Irländska sjön mellan Irland och Storbritannien. Jag syftar så klart på motorcykelevenemanget som går under namnet Isle of Man TT, ett event som årligen går av stapeln runt juni månad då hundratals motorcykelförare från världens alla hörn flockas till denna lilla ö för att delta i detta anrika motorevenemang. Lyckas man inte få en adrenalinkick av att köra en motorcykel runt en drygt 38 mil lång bana med en snitthastighet på omkring 215km/h, ja då vet jag inte vad som skulle få personens hjärta att slå snabbare. Personligen finns det inte en chans i världen att jag skulle kunna lyckas eller för den delen, våga köra en motorcykel i dessa hastigheter, på en bana som denna med faror runt varje husknut.

Arrangörer bakom TT

Som jag nämnde så har detta motorcykelevent en lång och händelserik historia bakom sig. Den allra första tävlingen som hölls på ön gick av stapeln under 1907, vilket gjorde att man firade 100 år under 2007! Ända sedan starten har denna anrika tävling anordnats av Auto-Cycle Union (ACU) (tidigare känt som Auto-Cycle Club). Från och med 2008 övergick anordnandet till ett eventföretag skapat av organisationen, ACU Events Ltd. Från årets event och tio år framåt kommer Vision Nine Group driva tävlingen på uppdrag av Isle of Man Department of Economic Development. Detta sker i samarbete med en mängd olika sponsorer bakom tävlingen, som bland annat däckföretag, bilmärke, spelbolag, motorcykeltillverkare och energidryck, för att nämna några.

Mad Sunday

The Isle of Man TT tävlingen är en så kallad tidstävling vilket innebär att man inte kör mot varandra som i en traditionell tävling utan istället kör mot klockan, precis som i biltävlingarna i WRC. Tävlingen sker på allmänna vägar som stängs av under tränings- och tävlingsveckan. Deltagarna får en vecka på sig att träna och köra sträckan som de sedan ska tävla på. Under denna period stänger arrangörerna av vägen, så att de tävlande kan köra obehindrat. Efter träningsveckan och innan själva tävlingsveckan drar igång brukar man anordna en informell och osanktionerad tävling under söndagen mellan tränings- och tävlingsveckan, ett event som sträcker sig tillbaka till 1920-talet och som kallas för ”Mad Sunday”.

Tävlingens historia

Den allra första Isle of Man TT tävlingen hölls den 28 maj, 1907 men gick då under namnet Auto-Cycle Tourist Trophy, som nämnt här ovan arrangerat av Auto-Cycle Club, som senare blev Auto-Cycle Union. Tävlingen gick över tio varv och endast lagliga “touring” motorcyklar fick delta. Kravet var att motorcyklarna hade ljuddämpare, sadel, fotstöd och stänkskydd.

Från 1911 och framåt så valde man att flytta tävlingen från där man hållt den tidigare till den mycket längre Snaefell Mountain Course som sträcker sig över 60,7km. Dessutom så gick man från att ha en tävling med två klasser till att ha två tävlingar, en för respektive klass, 350cc Junior TT samt 500cc Senior TT. Tävlingen pågick sen fram till 1915 då man tog ett uppehåll på grund av första världskriget. Tävlandet återupptogs igen 1920 och i samband med detta valde man att lägga till ytterligare en tävling, nu för 250cc Lightweight TT. Tre år senare tillkom tävlingen för sidovagnar.

Det blev sedan ännu ett uppehåll och återigen på grund av krig, denna gång för andra världskriget. Tävlandet återupptogs igen under 1946 med The Manx Grand Prix följt av Isle of Man TT efterföljande år. Tävlingen blev sedan en del av FIM Motor-cycle Grand Prix World Championship från 1949 fram till 1976 varpå deltagare och motorcykeltillverkare klagade på säkerheten. På grund av deras oro och antalet personer som omkommit under tävlingen, förlorade tävlingen status som världsmästerskap. Totalt har vi sett 250 personer mista livet sedan detta evenemang startade, vilket gör detta event till det farligaste eventet i världen, men det hindrar inte deltagare från att komma år efter år för att ställa upp i denna ultimata adrenalinrush.

Detta evenemang fick en total översyn av Isle of Man Department of Tourism och döptes om till Isle of Man TT Festival från 1989. Inkluderat i detta var också nya tävlingsmoment. Från 2013 och framåt fick tävlingen ännu en översyn, nu av Isle of Man Department of Economic Development tillsammans med Auto-Cycle Union där man öppnade upp tävlingen för historiska motorcyklar tillsammans med Manx Grand Prix som båda nu är en del av Isle of Man Festival of Motorcycling, vilket är namnet som tävlingen går under idag.

Årets tävling

Vill ni delta i tävlingen eller åka dit och ta del av den som åskådare, då får ni se till att avvara två veckor under slutet på maj och början på juni, då det är då tävlingen hålls i år. Kvalificeringen sker från den 27 maj till 2 juni och tävlandet pågår under perioden 3–9 juni. Det finns både hotell och campingmöjligheter för er som tänker åka dit som åskådare. Besök tävlingens officiella hemsida för att köpa biljetter och få annan viktig information.

Comments are closed.