Båtluffa i Grekland | Ticline Travel

Båtluffa i Grekland

Att resa runt i Grekland med båt på sommaren är ett fantastiskt på många vis. Men för att man ska få ut det bästa av sin resa är det bra att vara lite påläst innan man sticker. Vad behöver man packa i väskan och vad är viktigt att känna till om båtluffen innan man reser?

Boka innan du reser

Först och främst behövs en flygbiljett, om man nu inte tänkt sig att åka buss, bil eller tåg till sin startplats. Så det första man behöver bestämma är vart man vill börja. Vill man uppleva något av fastlandet eller vill man börja direkt ute på en ö? Förutom flygbiljett så kan det vara bra att boka hotell, åtminstone för första natten. Vill man kan man boka flera hotell på olika platser, men då är man lite låst. Så det gäller att bestämma hur spontan eller strukturerad man vill vara. Det är vanligt att det förekommer “hotellraggare” i varje hamn, men det gäller att vara på sin vakt såatt man inte blir lurad. Det är bra att ta reda på vad som erbjuds innan  man betalar, man kan ofta till och med få se hotellrummet innan man bestämmer sig. Även flyg/buss/tåg/bil hem kan vara klokt att boka innan och sista hotellnatten, så man har bestämt starten och slutet på sin resa.

Olika typer av båtar och hamnar

Tidtabeller i Grekland och tidtabeller i Sverige är inte uppbyggda på samma vis. Det vill säga, man kan aldrig vara riktigt säker på när en båt går.  I Grekland kan den gå tidigare eller senare än vad som står i tabellen utan att det är något konstigt med det. Båten kan vara en stor båt med soltak och enklare restaurang men det kan även vara små enklare båtar. Bagaget lastas ofta i speciella bagagerum. Håll koll på att ditt bagage kommer med och att du får det med dig när du är framme. Och ha alltid det mest värdefulla med dig hela tiden i någon form av handbagage.

Vad ska jag packa i väskan?

Ta med dig lite kläder, du kan tvätta eller köpa nytt under resan. Glöm inte solkräm, solglasögon och solhatt. Ett batteri till din mobiltelefon som drivs av solljus är smart, ifall du har långt till nästa eluttag. Andra bra saker är vattenflaska, adapter, plåster, öronproppar samt enklare mediciner som vätskeersättning och medel mot åksjuka. Det är bra om väskan är tålig för olika slags väder och är vattentät. Väskan bör inte vara så tung och framförallt inte fylld, man vill ju oftast köpa med sig något hem från sin resa.

Hur många öar och hur länge pågår resan?

På en ö-luff bör man minst hinna med tre-fyra öar och resan bör minst pågå två veckor, för det ska inte kännas stressigt, tvärtom. En vanlig sträcka är Santorini-Amorgos-Naxos-Paros-Ios-Santorini och på den sträckan får man inte missa det:

  • vackra landskapet på Santorini med sagolika solnedgångar
  • klara vattnet och mysiga klipporna vid Amorgos
  • charmiga stadslivet på Naxos och dess vackra sandstränder
  • lugna tempot på Paros där man med enkelhet kan hitta en egen strand.

Lycka till med båtluffen! Få mer info om Grekland och vad man kan göra där av Greklands turistinformation.

Hur många öar och hur länge pågår resan?

Comments are closed.