Bergsvandring i Schweiz

Bergsvandring i Schweiz

Schweiz är det lilla neutrala landet mitt i Europa som är känt för mycket, bland annat för dem fina klockorna, goda ostarna och fantastiska skidorterna och mycket mer. De allra flesta som besöker landet slås av den underbara naturen och dess skönhet. Alperna, klara sjöar och frisk luft är bara några punkter som Schweizisk natur har att erbjuda och landets geografiska position gör landet perfekt för bergsvandring och andra aktiviteter i naturen. Denna artikel kommer att handla om bergsvandring i Schweiz och några av dem mest populära lederna.

Ett av Europas mest spektakulära naturområden

Som tidigare nämnt så har Schweiz en nästan unik geografisk position vilket gör att landet kan erbjuda god bergsvandring och andra aktiviteter. Landet har en blandad kultur med italienska, tyska, franska och inhemska schweiziska influenser. Schweiz har ett fantastiskt kök och riktigt bra viner vilket gör det till ett komplett resmål. Kommunikationerna till Schweiz är goda och naturligtvis åker det flyg buss och tåg till landet. Det finns flera olika hemsidor och appar som kan var väldigt användbara och som beskriver populär vandringleder som kan vara värt att ladda ner innan resan. När det kommer till bergsvandring så finns det många alternativ att välja mellan, alltifrån lätt till riktigt svåra och höga berg. Valet är naturligtvis individuellt men det finns en bred variation.

Ett av dem mest populära orter för bergsvandring är Verzascadalen som ligger i den italienska delen av landet. Området är känt för sina pittoreska byar och den berömda Verzascafloden mynnar igenom. Området passar utmärkt både för nybörjaren inom bergvandring liksom den mer erfarne. Man kan förvänta sig storslagen natur, vackra bergstoppar och frisk luft. Vill man kan man ta ett dopp i floden eller bara njuta av landskapet till en bit mat. Uri är en del av Schweiz som kan vara svårt att beskriva med ord. Tänk dig ett vykort från alperna med berg, gröna ängar och kossor betandes. Så kanske man enklast beskriver Uri. Uri är egentligen en så kallad kanton, i Sveriges är motsvarigheten region/landsting och Uri är beläget i centrala Schweiz och här hittar man flera bra vandringturer. Många går en rätt populär rutt, från Intschi och hela vägen upp till toppen av bergstoppen av Arni.

Ett av Europas mest spektakulära naturområden

Saanenland är ett enormt område som stäcker sig ca 300 km och med flera vackra berg, floder och en gemytlig natur. Här hittar man flera olika vandringsleder och området är populärt bland alla naturälskare. Här hittar man också en av Schweiz kanske längsta vandringled som sträcker sig nästan 11 km i sträck och går mellan orterna Schönfried och Sparenmoos. Från Schönfried kan man ta en linbana upp till toppen av berget Relleri och fortsätta sin vandring. Oavsett hur man gör så kan man vara säker på att man får njuta av underbar natur.

I hjärtat av dem Schweiziska alperna väntar Via Albula & Bernina som är en väldigt populär vandringled i alperna. Naturen är storslagen och vyerna är magiska, denna vandringled är kanske för den mer erfarne då det stundvis kan vara rätt tungt. I och med vandringleden så följer man också den legendariska Rätiska järnvägen som förövrigt är listad på Unescos lista över världsarv. Vandringsleden går intill själva järnvägen och vandringsleden går i fyra olika etapper. Känner man att det blir lite för mycket så kan man ta hjälp av tåget vissa sträckor men det blir en upplevelse utöver det vanliga.

Schweiz har en fantastisk natur och oavsett var i landet man än befinner sig och vandringlederna är många. Detta är endast några av dem väldigt många olika vandringleder som finns men en sak är säker, vill ha uppleva det bästa av naturen och samtidigt äta god mat och god dryck så är en vandring i Schweiz ett måste.