Bestiga världens högsta berg Mount Everest | Ticline Travel

Bestiga världens högsta berg Mount Everest

Har du en dröm att bestiga världens högsta berg Mount Everest, så är det fullt möjligt. Bergets topp sträcker sig upp över molnen med sina 8 848 meter över havet och du hittar detta berg på gränsen mellan länderna Tibet (Kina) och Nepal. Varje år får de kinesiska myndigheterna över 60 000 ansökningar om att få bestiga Mount Everest, men det är cirka 800 som får tillstånd.

Inför 2019 beslutade sig Kina för att minska antalet tillstånd till runt 300 och detta beror på att berget behöver en storstädning, eftersom det finns tonvis med skräp kvarlämnat. Därutöver ska även kvarlevorna efter de som dött på berget plockas bort, samtidigt får berget endast bestigas under våren. På nepalsidan har de sedan länge ett städsystem som tillämpas för att hålla Mount Everest skräpfritt. Häng inte läpp om du har drömmen om att klättra upp till världens högsta topp! För det finns äventyrsarrangörer som kan uppfylla din dröm.

Mount Everest från sydsidan

Det finns en svensk researrangör som uppfyller drömmar om att bestiga Mount Everest och då från sydsidan, vilket innebär att du klättrar upp för berget på nepalsidan. Det har diskuterats om vilken sida som är bäst att bestiga Mount Everest ifrån för att nå toppen. Självklart finns det för- och nackdelar oavsett vilken sida du väljer. Standardleden i Nepal är mest använd när det ska göras en toppbestigning, som användes av de två första, Tenzing Norgay och Sir Edmund Hillary, som besteg världens högsta berg 1953.

Att välja denna leden innebär att du slipper befinna så lång tid över 8 000 meter, vilket tar mycket hårt på kroppen. Det högsta lägret – South Col, som är läger fyra, ligger på cirka 8 000 meter. Detta gör att du har ett bra läge inför den sista etappen upp till toppen, vilket du kan göra på en och samma dag. Klarar du ända ner till läger två är det ännu bättre. Fördelen är att under dessa arrangerade äventyr finns det erfarna bergsguider som har varit på toppen ett flertal gånger.

Svåraste passagen

Den helt klart svåraste passagen under hela toppbestigningen på sydsidan, är när du når Khumbu-isfallet och det ligger strax ovanför baslägret. Fallet består av istorn, isblock och sprickor i glaciären som hela tiden är i rörelse. Därför är det en stor fördel att ta dig förbi fallet tidigt på morgonen då kylan fortfarande sitter i från natten. Dessutom gäller det att ta dig förbi snabbt för att minska tiden du befinner dig klättrandes över Khumbu-isfallet för att minska risken att du ska skada dig. I och med att glaciären rör sig hela tiden blir leden annorlunda från år till år.

Skulle du välja klättra från norra sidan i Tibet, slipper du visserligen isfallet, men du ska istället ta dig förbi passagen – Second Step. Det är en klippa som är över 30 meter och du ska ta dig upp via en aluminiumstege som sitter fast i klippan. Dessutom behöver du övernatta på 8 400 meter, vilket sliter hårt på kroppen, samtidigt som kylan är extrem.

Södra leden

Södra leden har fem sektioner:

  • Base Camp
  • Khumbu-isfallet
  • Western Cvm
  • Lhotseväggen
  • South Col

Det finns fyra olika läger som övernattning sker och där kan du passa på att äta, dricka och sova för att hämta krafterna inför nästa etapp.

Comments are closed.