Den tuffaste utmaningen av alla, del 1 | Ticline Travel

Den tuffaste utmaningen av alla, del 1

marathon-des-sables-1

Det finns ingen större brist på extremsporter runt om i världen, där den ena efter den andra utger sig för att vara den tuffaste eller svåraste av alla evenemang. Men det finns få, om ens något event som verkligen kan mäta sig med denna utmaning, Marathon des Sables, ett event som sträcker sig över 6 dagar på en av de värsta platserna här på jorden, Saharaöknen och närmare bestämt i Marocko.

Att kalla detta ett ”ultra” maraton skulle vara en underdrift i mina ögon. Löparna ska under sex dagar avverka omkring 25–26 mil, motsvarande sträckan mellan Stockholm och Kristinehamn som ligger intill Vänern och allt detta under den extrema hettan som endast Saharaöknen kan leverera. Låter detta som en utmaning du skulle vilja ge dig an? Något som du skulle klara av? Personligen finns det inte en chans att jag skulle klara av detta, även om jag är i god form och tränar regelbundet, finns det inte en chans att jag skulle ens försöka mig på detta. Jag skulle inte vilja gå så långt att kalla det idioti men man måste verkligen vara medveten om vad exakt det är man ger sig in på innan man anmäler sig till ett event som detta.

Historiken bakom Marathon des Sables

Hela konceptet växte fram under 1984 när Patrick Bauer, en fransk musikpromoter beslöt sig för att ge sig ut på en episk vandring, i en av de tuffaste miljöerna på Jorden, Saharaöknen. Vandringen skulle ta honom över 200 miles genom öknen, en sträcka som motsvarar omkring 32 mil. Allt han skulle behöva under vandringen skulle han också bära i sin ryggsäck. Under vandringen fick han idén att skapa ett evenemang eller en möjlighet för andra att ta del av samma upplevelse som han upplevde just där och då. Sagt och gjort, två år senare hade han lyckats hitta de kapital som behövdes och stod då redo med ett färdigorganiserat event, den allra första upplaga av “Marathon of the Sands”. Till start kom hela 186 deltagare, en siffra som nu lite över 20 år senare har stigit till otroliga 1000 deltagare, 200 pressrepresentanter och support team och personal beståendes av över 400 personer.

130408103825-mds-i6-7-horizontal-large-gallery

Kungen av Marocko, hans höghet Mohammed VI är själv en stor supporter av eventet och välkomnar det med öppna armar. Inte så förvånande så råkar det också vara just marockaner som är dom mest framgångsrika i detta evenemang. Kanske det har något att göra med att dom är uppväxta och bosatta i detta hårda klimat och således inte lika känsliga för den extrema hetta som solen och öknen genererar. Under tävlingens 20-åriga historia har den vunnits inte mindre än tio gånger av hemmalöparen Lahcen Ahansal och där hans bror, Mohammed Ahansal vunnit tre av de övriga tio tävlingar. Normalt springer bröderna hela loppet på omkring 19–20 timmar. Detta kan ställas i jämförelse med exempelvis bäste engelsman någonsin, som under 2008 års upplaga genomförde loppet på 25 timmar och 13 minuter vilket då räckte till en sammanlagd 13 pla

Comments are closed.