Dyka i Thailand

Att åka till Thailand för att dyka är mångas dröm, eftersom havet runt landet tillhör bland världens finaste dykvatten. Dykarna möts av nyfikna och färgglada fiskar i alla former och storlekar, dessutom är det azurblåa vattnet varmt och klart. Vilket underlättar för dykarna då de tar del av den underbara dykupplevelsen under ytan.

Dykning i det thailändska vattnet är inte farligt, men är man ovan med att dyka bör en erfaren dykare vara med. Annars finns det dykarskolor för att lära sig allt som har med dykning att göra. Runt om Thailands stränder finns det dykföretag som erbjuder både att hyra all utrustning och tillhandahåller dykinstruktörer. Det tillhör inte ovanligheterna att det finns många instruktörer från Sverige. De passar på att tjäna lite pengar under vinterhalvåret när det inte är så skönt att dyka i vårt land. 

Dykvatten som ger den lilla extra upplevelsen

I Koh Chang går det att dyka i lugna vatten och är en doldis bland dykvattnen i Thailand. Här finns det inte så många turister och är väldigt lugnt. Dykarna kan utforska Thailands allra största vrak – HTMS Chang. Det var ett krigsfartyg som hade gjort sitt och därför sänktes det ute i vattnet under 2012 för att dykare skulle få vara med om ett dyk utöver det vanliga. De erfarna dykarna kan simma runt i alla korridorer, besöka maskinrummen och kaptenens hytt. Det finns även möjligheten att dyka på natten och då får dykarna hela vraket för sig själva.

Passa på att tälta på stranden vid Koh Rok som är en nationalpark och den har två öarna av kalksten som heter Koh Rok Noi och Koh Rok Yai. Dessa öar är perfekta utgångsplatser för snorkling och dykning. Vattnet är kristallklart och korallrevet syns ypperligt även från stranden. Dykare kan se åtskilliga olika arter av fiskar med varierande former och färger, samt på köpet går det att utforska de vackra och färgstarka korallerna. Vill man förlänga sitt dykäventyr går det att hyra tält om man vill stanna kvar på någon av öarna.

Dykarnas Mecka hittas på Kao Tao och är oftast det första resmålet för nybörjare inom dykning och för de som vill ta ett dykarcertifikat. Runt om ön finns det gott om dykplatser och gör det enkelt att ta sig mellan platserna. Vilket är en stor fördel när dyk ska planeras, då man utgår utifrån vilka vind- och väderförhållande det är när det är dags att dyka. Här är priserna lägre jämfört med de andra dykvattnen, samt det kan till och med finnas valhaj i vattnen i september. Bästa tiden att dyka är under juli och augusti.

Gå i dykarskola

För de som aldrig har dykt tidigare men är sugna på att lära sig, finns det åtskilliga dykarskolor runt om i Thailand. Skolorna bör erbjud ett PADI (Professional Association of Diving Intructors) Openwater dykcertifikat, då detta gäller i alla dykvatten världen över. Kostnaden för ett certifikat ligger mellan 3 000 kronor och upp till 4 000 kronor, men det finns både billigare och dyrare skolor för dykning. Kursen tar fyra dagar och allt studiematerial ingår vanligtvis i priset. Utbildningen börjar i en pool för att sedan avslutas i havet då en helt ny värld uppenbara sig för at