Oymyakon i Sibirien, Ryssland | Ticline Travel

Oymyakon i Sibirien, Ryssland

Jag börjar nu närma mig slutet av dom inlägg som jag har planerat i denna bloggserie där jag skriver om extremsporter och upplevelser. Så här långt har jag skrivit om att dyka med hajar, prova på forsränning, flyga med en wingsuit (flygdräkt), heli skiing, The Dakar, världens tuffaste maraton samt den ultimate resan, ut i rymden. I detta inlägg kommer jag titta på nästa extrema upplevelse, att besöka den kallaste platsen på jorden, definitivt inget för den svage eller den som avskyr kyla, precis som jag. Nu är det inte nord- eller sydpolen som haft den kallast uppmätta temperaturen i världen, utan en plats som kallas Oymyakon regionen, beläget i Sibirien, Ryssland.

En resa dit under mitten på januari kommer nästintill garantera er att få uppleva temperaturer på låga -50°C men där ni under riktigt kalla dagar även kan se termometern sjunka till otroliga -68°C. Den lägsta temperaturen som uppmäts här och som är den lägsta temperaturen som någonsin uppmäts, vilket i detta fall var 1926, landade på -71,2°.

Jag har letat upp en guidad resa hit, som sträcker sig över 8 dagar. Ni får se delar av området här samt uppleva de riktigt kalla temperaturerna som kan uppstå. Denne researrangör erbjuder resor under följande perioder:

  • 14–21 januari
  • 21–28 januari
  • 4–11 februari
  • 11–18 februari
  • 18–25 februari
  • 4–11 mars
  • 11–18 mars

Gruppstorlek: 2–6 personer

DAG 1

Ankomst till Yakutsk flygplats, transfer till hotellet TYGYN DARKHAN. Guidad tur i Yakutsk med besök vid Chochur-Muran anläggningen där ni har möjlighet att ta en tur med en hundsläde. Därefter tillbaka till staden, inhandling av utrustning följt av middag på kvällen.

DAG 2

Börjar med frukost på hotellet följt av en 400km lång resa i en mini van till Khandyga. Under resans gång korsar ni över centrala delar av Yakutia samt floden Lena. Stannar under resans gång för att äta lunch i bilen. Framme i Khandyga checkas ni in på hotell åtnjuter sedan en middag där.

DAG 3

Ännu en resa väntar nu efter frukost, denna gång till Oymyakon, en resa på ungefär 500km som går längs Kolyma vägen, en väg som byggts av GULAG fångar. Ni får ta del av underbar natur på vägen till Oymyakon och en lunch på vägen. Väl framme blir in inackorderade i ett familjehus med en värdfamilj, med rum för 2–3 personer. Då anläggningen saknar avlopp måste alla behov genomföras på ett utedass.

DAG 4

Frukost med värdfamiljen och därefter utflykt runt Oymyakon där ett besök hos den lokala borgmästaren står på schemat och där ni tilldelas ett certifikat som intygar att ni har besökt den kallaste platsen på Jorden. Ni får sedan besöka en hästuppfödare och eventuellt rida om ni så önskar, där ni även äter lunch. Därefter väntar isfiske på floden Indigirka följt av middag med värdfamiljen och för dem som önskar ett ryskt bad efteråt.

DAG 5

Dagen bjuder på ett kort men underhållande program, med en rad olika experiment gällandes kylan och frostens effekt. Besök på ett museum där ni får ta del av historiken bakom GULAG.

DAG 6

Frukost och sedan resa tillbaka till Khandyga där ni åtnjuter lunch i bilen, under resans gång.

DAG 7

Frukost varpå resan tillbaka fortsätter, nu tillbaka till Yakutsk och återigen äta lunch i bilen. Väl framme checkas ni in på hotell följt av lite shopping. Dagen avslutas med en farvälmiddag.

DAG 8

Frukost på hotellet därefter transport till flygplatsen och tillbaka hem igen.

Comments are closed.