Prova Fallskärmshoppning

Prova Fallskärmshoppning

Att hoppa fallskärm kan för vissa vara helt vansinnigt och aldrig någonting som man skulle utsätta sig för.

Men sedan så har vi alla dessa “adrenalin junkies” som mer än gärna skulle slänga sig ut för ett flygplan, falla fritt i upp till 60 sekunder från en höjd på 3-4000 meter och i en hastighet upp till 200 km i timmen! Vem som helst som är myndig och fullt frisk kan hoppa fallskärm, även om du aldrig gjort det förut och inte har någon erfarenhet. Man gör då ett så kallat tandemhopp och du har en instruktör med sig under hela hoppet. Innan man slänger sig ut tillsammans ur flygplanet har man en genomgång om uthopp- och landningstekniken, säkerhet och allt därtill för att få en bekväm och säker upplevelse. Det finns flera olika ställen runtom i Sverige där man kan prova tandemhopp, inne på Svenska fallskärmsförbundet finns en karta med alla de olika fallskärmsklubbarna i Sverige där man kan prova på att hoppa fallskärm.

Tandemhopp

Ett tandemhopp är ett hopp med två personer under samma fallskärm. Detta gör man om man är oerfaren och man har då en instruktör bakom sig som ser till att lösa ut fallskärmen i rätt tid och sedan styr kontrollerat ner till marken. Även som erfaren fallskärmshoppare kan man göra ett tandemhopp, kanske med sin partner, en vän eller om man är instruktör.

Fallskärmsklubb

Fallskärmshoppning är mer än bara en hobby, vissa ser det som en livsstil. Det är en sport där man gör mer än att bara hoppa ut från flera tusen meter höga höjder. Man kan nästan se det som en social verksamhet, då många fallskärmsklubbar tillsammans åker på läger, ordnar olika evenemang för att träffas, ha roligt och utvecklas tillsammans. Som fallskärmshoppare får man en stark gemenskap tillsammans som skapas under den skärpa och tillit som sporten kräver. I Sverige finns det 18 fallskärmsklubbar som sammanlagt gör ca 95 000 hopp om året, och alla dessa klubbar utbildar nya fallskärmshoppare.

Fallskärmsklubb
Fallskärmsklubb

Utbildning i fallskärmshoppning

Har man provat fallskärmshoppning en gång kan det hända att man verkligen fastnade för sporten. Adrenalinkicken man får av att hoppa fallskärm är oförglömlig, och gillar man att utmana sig själv är fallskärmshoppning en perfekt sport! Alla de olika fallskärmsklubbarna i Sverige har en utbildning för de som vill lära sig att hoppa själva. För att bli en certifierad hoppare måste man genomgå en läkarundersökning för att påvisa att man är fullt frisk, men om du ska hoppa tandem behövs det inte. Man bör göra läkarundersökningen ca 4 veckor innan kursstart. En kurs kan ta allt från två helger till flera veckor beroende på väder och hur just den fallskärmsklubb man väljer har lagt upp kursen. Under utbildningen får eleven prova att hoppa själv men får under det fria fallet instruktioner av en eller två instruktörer som alltid hoppar med. Det första hopper sker efter en teoretisk kurs. Beroende på vilken kurs man tar behöver man ha 10–24 godkända hopp innan man är en certifierad fallskärmshoppare.