Resa ut i rymden | Ticline Travel

Resa ut i rymden

I denna bloggserie har jag skrivit lite om olika upplevelser och utmaningar som man kan kalla extrema, så som att dyka bland hajar, springa det otroligt tuffa maratonloppet Marathon des Sables som sträcker sig 25 mil och som pågår under 6 dagar och allt detta mitt i Saharaöknen. En sak som många säkert drömt eller undrat över är rymden, att resa ut i rymden, finns det liv där, skulle vi kunna överleva på en annan planet, ja frågorna är många. Människans vilja att bege sig ut i rymden bara ökar vilket har lett till att ett flertal företag har startats, med målet att kunna driva en reseverksamhet som tar passagerare ut i rymden men också tillbaka säkert ned på jorden igen, som en charterresa i jordens omloppsbana.

Virgin Galactic

Den engelska affärsgeniet Sir Richard Charles Nicholas Branson, mannen bakom grundandet av Virgin Group som idag driver 400 olika affärsverksamheter runt om i världen, såg behovet och önskemålet från privatpersoner som vill ut i rymden, vilket resulterade i grundandet av Virgin Galactic, vars framtida mål är att kunna hantera passagerartrafik ut i rymden. Företaget grundades under 2004 och hade då som mål att kunna genomföra den första kommersiella flygningen ut i rymden så snart som 2009, något man aldrig lyckades att uppnå på grund av en mängd olika problem. Till saken hör att man än idag, år 2016, ännu inte lyckats genomföra denna flygning, mycket på grund av olyckan som uppstod under 2014 när man testflög SpaceShipTwo, VSS Enterprise där farkosten kraschade. Men Branson har inte gett upp och fortsatt arbete pågår för att en dag kunna göra denna dröm till en verklighet. Förhoppningarna är att kunna leverera denna produkt innan 2020 om man ska tro Branson, men med tanke på tidigare förhoppningar och löften, vet vi inte riktigt om man vågar tro på denna tuffa målsättning, speciellt då man än idag, 12 år efter att företaget grundades, inte lyckats genomföra en lyckad testflygning.

SpaceX

En annan affärsman som också gett sig in inom denna affärsverksamhet är mannen som skapade bland annat elbilen Tesla och betallösningen Paypal. Under 2002 skapade Elon Musk företaget Space Exploration Technologies Corporation, förkortat SpaceX, vars mål är att inte bara genomföra kommersiell flygning runt jorden utan också att genomföra den första bemannade flygningen till Mars, för att senare även skapa den första bosättningen på planeten. Musk är idag god för $11,3 miljarder vilket gör honom till den 83:e rikaste personen på jorden, så några problem med finansiering finns det inte. Problemet han jobbar hårt med är att lyckas skapa en raketlösning som kan återanvändas gång på gång, en raket som både kan lyfta från jordens atmosfär för att sedan återvända och landa säkert på jorden igen. Ett lyckat genomförande av detta skulle drastiskt skära ner kostnaderna för framtida resor ut i rymden och till skillnad mot Virgin Galactic så har man idag lyckats med testen att lyfta och landa. Av de två företagen skulle jag säga att SpaceX kommer bli den första av de två som når rymden med passagerare ombord.

Comments are closed.