Safari i Afrika | Ticline Travel

Safari i Afrika

Safari i Afrika

Vem drömmer inte om en safari i Afrika? Kontrasterna mellan högland och slätter, regnskog och öken, sjöar, floder, moderna storstäder och byar med traditionell livsstil lockar de flesta. Samt förstås att uppleva Afrikas vilda djur på nära håll. Ingen safari utan ”The Big Five” – leopard, lejon, elefant, noshörning och afrikans buffel. 

Tanzania

Tanzania i Östafrika gränsar till bland andra Kenya i norr, Kongo-Kinshasa i väster och Mocambique i söder, i öster Indiska Oceanen. Det fantastiska landskapet med högland, vulkaner, akacia- och baobadträd samt några av världens största sjöar Tanganiyka, Victoria- och Malawisjön, är en pärla bland safaris. Tanzanias vidsträckta savanner utgör större delen av landets natur. De är boplats för över 300 olika däggdjursarter och 1000 fågelarter. Elefant, giraff, buffel, lejon, leopard, antilop, hyena och zebra är vanligt förekommande. I landet finns flera nationalparker och naturreservat med spektakulär växtlighet. Serengeti nationalpark i norra Tanzania är unikt för sitt koncentrat av många savannlevande djur. Gnuernas vandring med hjordar på hundratusentals individer är en imponerande syn. Serengeti togs 1981 upp på Unescos världsarvslista. En safari i Tanzanias nationalparker kombineras ofta med någon veckas solsemester på landets största ö Zanzibar. Är man sugen på ytterligare äventyr i Tanzania finns möjlighet att bestiga Kilimanjaro, Afrikas högsta berg.

Sydafrika

Sydafrika

Kruger nationalpark är dubbelt så stort som Skåne och tillhör världens mest djurrika. Krugerparken är Afrikas äldsta skyddade område och till ytan ett av det största. 147 olika däggdjursarter, 500 fågelarter och 114 olika kräldjur lever här. Parken bjuder på stora bestånd av giraffer, antiloper, apor, lejon och elefanter. Landskapet är ett mjukt böljande savannlandskap där sju stora floder rinner igenom, bland andra Limpopofloden. Tyvärr blir vissa floder helt dränerade under den torra årstiden då industrier runtom slukar vatten. I södra delen av parken finns en rik blandning av växtlighet. I denna kompakta grönska finner man inte mindre än 336 olika trädarter. En safari i Sydafrika erbjuder flera kombinerade möjligheter. Efter att ha skådat ”The Big Five” på slätterna kan man ta en avstickare till Drakensbergen med utsikt över världens tredje största canyon, Blyde River Canyon, för att därefter åka på valsafari i Kapstaden vid kusten.

Kenya

Kenya är ett av de mest populära safariresmålen i Afrika. Landet erbjuder ett fantastiskt djurliv, uråldrig kultur och en enastående natur. Kenya ligger mitt på ekvatorn i östra Afrika, under Afrikas horn och gränsar till andra safariresemål som Tanzania och Uganda. Landskapet är mycket omväxlande. Här finns Afrikas näst högsta berg, Mt Kenya. Den stora gravsänkan, Rift Valley, skär genom landet. Österut ligger en av landets stora högplatåer, i väst tropisk regnskog, i norr finns stäpp och halvöken. Nationalreservatet Masai Mara är inte landets största, men förmodligen den mest kända.

Kenya

Reservatet är uppkallat efter massajerna som lever här. Parken är känd för den stora mängden lejon. Under de heta sommarmånaderna kan man beskåda ”Den stora migrationen”, det vill säga flytten till Serengeti av upp till en miljon gnuer, zebror och gaseller. Giraff, elefant, lejon, leopard, impala och den utrotningshotade svarta noshörningen har sitt hem Masai Mara. Den danska författarinnan Karen Blixen hade sin berömda farm i Kenya, och det finns möjlighet att resa på safari i hennes fotspår. Många väljer att besöka en massajby, samt några dagar i huvudstaden Nairobi. Välkommen till Afrika! Hakuna Matata!

Comments are closed.